képzőművészet

Közelgő programok:

15.5 nő - múzsák, műgyűjtők, művészek, avagy hol a helye a magyar nőknek a művészetben? II. rész

játékos művészeti előadás felnőtteknek

időpont: 2024.07.07. 17.30 -20 h

Helyszín: Első Magyar Látványtár, Tapolca-Diszel

Fel tudunk-e sorolni legalább 5 magyar női alkotót? Ha nem, vajon miért nem? A téma második részében főleg magyar illetve külföldön élő magyar származású művésznőkről, híres művész-házaspárokról lesz szó. Hogyan kapcsolódik össze a mai műtárgy-kereskedelem, a női alkotók árai, a feminizmus és a mély szegénység ebben a kis országban? Létezik-e neme a művészetnek? 

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetünk majd vetítéssel, játékokkal fűszerezve. Az előadás előtt egy tárlatvezetés részesei lehetünk a Látványtárban, ahol épp a kortárs magyar nőművészek hatalmas gyűjteményét tekinthetjük meg, hogy aztán az előadás alatt betekinthessünk  a művésznők életébe, alkotói útjába.

Várunk mindenkit szeretettel!

Belépő: 2500 Ft/fő

Művészeti foglalkozások

A háromféle foglalkozástípusaink közül bárki  megtalálhatja a számára szimpatikusat. 

Szerteágazó témák, technikák közül lehet választani. A foglalkozások során akvarellezünk, pasztellezünk, festünk olajfestékkel, készítünk monotípiákat, kollázsokat, montázsokat. grafittal, olajpasztellel, szénnel, pittel, akvarellceruzával dolgozunk. 

Ami a legfontosabb, élménnyé avanzsálni az alkotóművészetet, bármilyen módon, zenével, mozgással, versekkel, játékokkal.

Felvételi felkészítéseink speciális, évek óta sikeresen bevált módszertannal történnek. Mely mögött nemcsak hosszú évek kutatása, tanulása áll, hanem 25 éves szakmai tapasztalat is.

A foglalkozásokat Orosz Helga festőművész, művészeti oktató tartja. Róla többet az oldal legalján lehet olvasni, illetve a portfólióján találnak:   https://www.oroszhelga.com

Várunk szeretettel! Az első óra ingyenes!

A jelentkezés folyamatos.

Lejjebb található a műhelyek részletes leírása. Jelentkezni pedig a megadott regisztrációs íven lehet a foglalkozás neve, a telefonszám és email-cím megadásával.

Az elmúlt évek munkáiról készült fotókat az oldal aljára görgetve, illetve a Galéria oldalra kattintva láthatják.

Év végén pedig közös kiállítás a csoportok munkáiból.

Érdeklődni pedig az alábbi telefonszámon

vagy email-címen lehet:

+36203155522

orosz.helga4@gmail.com


Középiskolai és egyetemi felvételi felkészítés - a kockától az aktig

13-18 éveseknek

Kiscsoportos ( max.6 fő) és egyéni felkészítés művészeti középiskolákba, a Kisképzőbe, építész karra, stb.

Portfólió összeállítása, kockológia, perpektíva, csendélet, művészettörténet, kreatív feladatok, minden, ami egy sikeres felvételihez kell. Heti egy vagy két délután, igény szerint, alkalmanként 2 óra műhelymunka során készülhetnek fel a szakmai, művészeti felvételire. 

20 éves szakmai tapasztalat, speciális módszertan,eddig 100 %-os sikeres felvételi eredményekkel !

Részvételi díj: csoportos- 3000 Ft/alkalom/fő

Az aktuális időpontot (nap, óra) a jelentkezők igényeihez igazodva, velük egyeztetve alakítjuk ki. 

Az egyéni órákat és igényeket, árakat személyesen egyeztetjük.

Rajz- és festőműhely gyerekeknek

8-14 éveseknek

Kiscsoportos (max.8 fős) művészeti foglalkozás gyerekeknek.

Megismerkedünk sok-sok technikával, eszközzel és egy speciális módszertan segítségével, -mely művészetterápiás, kreativitásfejlesztő elemeket is tartalmaz - élménnyé emeljük az alkotást. Sokszor zenére, mozgással alkotunk,, technikákat, eszközöket ötvözünk, kreatív gondolkodást fejlesztünk.

Várjuk azokat a gyerekeket, 

- akik szeretnek alkotni, 

- akik majd művészeti pályára készülnek,

 - akik nyitottak és érdeklődők a művészet iránt.

A foglalkozás díja: 2000 Ft/fő/alkalom,

Heti egy alkalommal 1,5 órás egy foglalkozás. Az aktuális időpontot (nap, óra) a jelentkezők igényeihez igazodva, velük egyeztetve alakítjuk ki.

Felnőtt művészeti csoport

15-99 éveseknek

Kinek ajánljuk?

-aki hobbi szinten alkot, és szeretne fejlődni,

- aki gyermeklelkű, és szívesen alkot, játszik a művészet eszközeivel,

- aki szeretné oldani hétköznapi feszültségeit művészetterápiás eszközökkel,

- aki szeretné fejleszteni önismeretét a művészet eszközeivel,

- aki szeretne egy alkotó közösséghez tartozni.

Gyakorlott és gyakorlatlan jelentkezőket egyaránt várunk szeretettel! A program sokszínű és nem hasonlítható egyik művészeti képzés tematikájához sem, ugyanakkor figyelembe vesszük a jelentkezők igényeit, elvárásait is.

Frusztráció-mentes légkörben, szabad alkotást támogatva igyekszünk biztosítani a művészeti élményt mindenki számára, max. 8 fős csoportokban.

A foglalkozások díja: 2000 Ft/fő/alkalom

Az időpontot a jelentkezők igényeihez és lehetőségeihez igazítjuk, de heti rendszerességgel, délutánonként kb. 2 órás foglalkozást jelent.

Jelentkezés:

Rólunk mondták:

"Amennyiben a továbbtanuláshoz művészeti tárgyakból is felvételizni készülsz, úgy szívből ajánlom, hogy keresd fel Helgát! A tanítási módszerei nagyon eredményesek, átfogó ismerete van a középiskolák követelményeiről. Az én nagy lányom is nála tanult, nagyon sok jó tanáccsal látott el Bennünket." - Potyondiné Pásztor Ildikó, felvételiző gyermek édesanyja

"Helga foglalkozásaira több évvel ezelőtt jelentkeztünk kislányommal. Helga szakmai tudása, személyisége, a programok professzionális felépítése teljesen új nézőpontokat tudott adni. Mondhatnám úgy is, hogy kulcsa van a gyerekekhez. Gyermekünk kiteljesedett a kreatív foglalkozások során, szívesen vett részt a csoportos foglalkozásokban, színielőadásban. Ez utóbbi nekünk szülőknek is hatalmas élmény volt, hiszen az előadás valódi volt, tökéletes színházélménnyel. A programok helyszín-választásával is mindig maradéktalanul elégedettek voltunk." - Rédei Andrea, anyuka

"Helga személyében egy rendkívül támogató embert ismerhettem meg. Az órák mindig jó hangulatban és produktívan teltek. Segítségével nagyon rövid idő alatt felkészültem és sikeresen teljesítettem két felsőoktatási intézmény rajz alkalmassági felvételi vizsgáját is. A nála tanultakat azóta is hatékonyan tudom átültetni a tanulmányaimba. Szívből ajánlom Őt! " - Bognár Bianka, építész hallgató

"Helgához járt a középső lányunk rajzolni. Helga csendes nyugalma, értő pedagógiája, ízlése, világlátása, de legfőképpen megerősítő figyelme élménnyé tette a rajzolást számára. Tehetsége Helga kezei között kezdett ébredezni, és mivel az élet úgy hozta, hogy már nem tud tőle tanulni, hiánya pótolhatatlan űr számára a rajzolás terén." - Nyári Arnold, édesapa

"Szívből ajánlom Helgát bárkinek, aki szeretne jobban rajzolni vagy továbbtanulni ezen a területen. Lányom grafikai szakon nyert felvételt, amit Helgának köszönhetünk. Hatalmas türelemmel, odafigyeléssel támogatta őt a felvételire készülés során. Biztos alapokat kapott, amit jól tud hasznosítani a tanulmányai során azóta is. Ajánlom Helga előadásait is, amire még a tini lányaim is szívesen elmennek :)." - Ferenc Hajnalka, felvételiző gyermek édesanyja


Következő Bútorfestő workshop: 


Bútorfestő workshop 

Ha szeretnéd újjávarázsolni otthonod és elég kreatív vagy hozzá, úgy itt a lehetőség, hogy megtedd az első lépést.

A workshop célja, hogy megszerezd a megfelelő ismereteket és a szükséges tapasztalatokat ahhoz, hogy önállóan megvalósíthasd majd a bútorfestéssel kapcsolatos terveidet.

A workshop alatt megismerkedünk a krétafestékek tulajdonságaival, viselkedésével, mit, hogyan, mikor és mivel kell festeni. EZEKRE A KÉRDÉSEKRE BIZTOSAN VÁLASZT KAPHATSZ:

  • Milyen bútor ideális az átfestéshez (és mi az, ami inkább kerülendő a kezdetekkor)?
  • anyagismeret: Hogyan bánj az ilyen-olyan felületekkel?
  • Milyen színekkel lehet antik hatást elérni, és milyen színpárokat érdemes elkerülni?

Ha pedig konkrét kérdésed van egy felújítandó bútorral kapcsolatban, akkor azt is megbeszéljük

Ehhez nincs másra szükség, mint regisztrálni a lejjebb lévő regisztrációs felületen vagy a megadott email-címen 

orosz.helga4@gmail.com

 és felvesszük veled a kapcsolatot, hogy egyeztessünk és megrendelhessük a kiválasztott színminta alapján a krétafestéket.

Nem tartalmazza a festéket, hiszen mindenki a saját ízlésének megfelelő festékkel tud így dolgozni, amiből bőven marad, hogy otthon még egy ajtót is le tudjon vele festeni. :)

Egy doboz krétafesték ára: 3100 Ft, ez kb. 6 m2 felületre elég.

A festéket a Pálffy és Papp Kft., Asztalos és Bútorház biztosítja.  https://palffypapp.hu/ 

Ha bizonytalan vagy, hívj nyugodtan, szívesen adok tanácsot, segítek dönteni.

Helyszín: Művészkert, Tapolca, Batsányi János utca 29.

Érdeklődni az alábbi számon  lehet: +36203155522

Várunk szeretettel a Művészkertben!

Regisztráció:

JÖN!

Újra elérhető lesz a művészettörténeti előadás-sorozat!

Folyamatosan be lehet kapcsolódni játékos művészettörténeti előadás-sorozatunkba. Művészetről mindenkinek

Aki most kapott kedvet hozzá, semmiképp se hagyja ki! Minden nyitott gondolkodású 16 év feletti látogatót várunk szeretettel, aki fontosnak érzi, hogy fejlessze intelligenciáját, a világról való tudását, tájékozottságát, önismeretét. 

Az eddigi előadásokról a lap alján található több információ.

Eddigi programok(2023):

Fotógaléria

Eddigi előadások:

Fel tudunk-e sorolni legalább 5 híres női alkotót? Ha nem, vajon miért nem? A téma 1. részében főleg határainkon túli művésznőkről, művész modellekről, az első női műgyűjtőkről, híres művész-házaspárokról lesz szó, nemcsak 31 hölgyről, sokkal többről. Hogyan kapcsolódik össze a mai műtárgy-kereskedelem, a női alkotók árai, a feminizmus és a Mee Too mozgalom? Létezik-e neme a művészetnek?

Egy 1963-ban négymillió példányban kiadott A művészet története c. kötetben egyetlen női alkotó nevét sem említik meg. Vagy az, hogy a válaszkönyvre 2019-ig kellett várni? De még így is, a Modern Művészeti Gyűjteményben feltüntetett művészek 4%-a nő, míg az aktok 76%-a nő. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetünk majd vetítéssel, játékokkal fűszerezve. 

A kétszeresen Oscar-díjra jelölt rendező (My Architect, 2003; Two Hands, 2006), Nathaniel Kahn ezúttal a kortárs képzőművészet és a pénz rejtélyes kapcsolatát járja körül. A film segítségével beszélgetünk öntörvényű műgyűjtőkről, hírhedt műkereskedőkről, hétpróbás galeristákról, tapasztalt árverés -vezetőkről, valamint olyan kortárs képzőművészekről, mint Jeff Koons, Gerhard Richter és Njideka Akunyili Crosby, vagy az egykori legenda, Larry Poons. Megvizsgáljuk, hogy a modern társadalmi értékrendek változása hogyan hat a művészeti piacra, avagy hogyan lehet beárazni a beárazhatatlant? A megdöbbentő árak és alkotások láttán mindenkinek lesz véleménye, és garantálom, hogy lesz miről beszélgetnünk.

Hogy mi a közös Frida Kahlo, Jajoi Kusama és Georgia O'Keeffe életében? Hogy ível át művészetük Japántól Mexikóig? Hogy fogadta el hazájuk és a művészvilág különleges alkotásaikat? Művészetük elvisz bennünket az elmegyógyintézettől az új-mexikói prériig. De vajon hogy kerül a történetbe Coco Chanel vagy Louis Vuitton? Ígérem, minden felvetett kérdést megválaszolok majd!

A művészek életét, a festmények történetét boncolgató előadás-sorozatunkon ez alkalommal olyan különleges alkotásokat vizsgálunk meg, mint a világ legdrágább festményét, annak titokzatos sorsát, és rejtjeleit. Vagy Leonardo és Velazquez képeit, melyek meglepő információkat, titkos tudást hordoznak. Együtt nyomozzuk ki rétegről rétegre a képek rejtett üzeneteit, hogy feltáruljon a valódi tartalmuk. Garantálhatom, hogy nem minden az, aminek látszik, és hogy ez egy kellőképpen izgalmas "utazás" lesz!

Ez alkalommal nézőpontváltó előadásunkon az őrület és művészet határait próbáljuk feltérképezni, újrafogalmazni. Vajon minden művész kicsit őrült vagy lehet egy pszichiátriai betegből művész? Outsider művész vagy szürrealista? Megérti a társadalom? Kortárs alkotás vagy "ilyet az én gyerekem is fest otthon"? Hogy határozzuk meg, mi a művészet? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket. témákat feszegetünk majd. Beszélgetünk híres kortárs vagy szürrealista művészek életéről, munkáikról, művészbetegek életéről. munkásságáról, elfogadottságáról.

Alkotói folyamat és terápia között hol a határ? Kipróbáljuk, megvitatjuk, átértékeljük az eddig gondoltakat. Nézőpontot váltunk, vetítünk, játszunk, beszélgetünk.

Hogy határoznánk meg a performansz lényegét? Extrém performanszok - magamutogatás, figyelemfelhívás vagy társadalomkritika? Azon túl, hogy kipróbálunk egy-két híres performansz-elemet, együtt gondolkodunk, beszélgetünk a különböző performanszok üzeneteiről, létjogosultságáról. Olyan híres művészek munkáiba nyerhetünk majd bepillantást, mint Maria Abramovic, Ana Mendieta, Heather Hansen vagy Pjotr Pavlenszkij.

Vajon mi rejtőzik egy-egy kép mögött? Ki lehet a modell ? A szerelmes társ, aki a múzsa, vagy egy elképzelt társ, aki szintén a múzsa? Sírig tartó vagy plátói szerelmek, melyek halhatatlanná váltak a vásznon. Meglepő kapcsolatok, titkok és talányok. Játsszunk, gondolkodjunk együtt a XX. század eleji, magyar festőművészek alkotásairól, emberi kapcsolatairól!

 Vajon mi rejtőzik egy-egy kép mögött? Ki lehet a modell , és ki a festő? Mire gondolhatott a művész? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket feszegetünk majd együtt, miközben megismerjük a képek valódi történetét. A képekét, melyek hűen tükröznek és mutatnak be életeket, sorsokat. Hihetetlen és hétköznapi történeteket, melyek akár a mieink is lehetnének. ... 

A foglalkozásokat vezeti: 

Orosz Helga, festőművész, művészeti oktató.

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
 +36 20 3155-522

 vagy

  orosz.helga4@gmail.com

Bemutatkozás

Orosz Helga vagyok, 25 éve foglalkozom gyerekekkel, művészettel, oktatással, festészettel, anyasággal. Legalább ennyi ideje kutatom azt, hogyan lehetne örömtelivé és bárki számára elérhetővé, megtapasztalhatóvá tenni a művészetet, az alkotói folyamatot. Ugyanakkor jelen világunkban nagyon fontosnak és hiánypótlónak érzem a kreativitás fejlesztését. E két idea köré alakítom oktatói munkámat, foglalkozásaim tematikáját.

Az alábbi linken tekinthetik meg a művész-portfoliómat:

https://www.oroszhelga.com